Ce faci dacă nu-ți „merge” touchpad-ul de la laptop: soluții simple ca să-l poți folosi

de: Iulia Kelt
04 09. 2022

Dacă touchpad-ul laptopului a încetat să mai funcționeze, nu te îngrijora prea tare fiindcă această problemă este, de obicei, ușor de rezolvat.

Majoritatea, dacă nu toate, laptopurile Windows dedică una dintre tastele funcționale dezactivării și activării touchpad-ului laptopului. Pictograma de pe tastă ilustrează adesea un touchpad în stil mai vechi, cu o linie pe el.

Apasă și ține apăsată tasta „fn” și apăsă tasta de dezactivare/activare a touchpad-ului din rândul de taste funcționale.

Windows îți permite să dezactivezi touchpad-ul din setări

În Windows, deschide Setări > Bluetooth și dispozitive > Touchpad. Dă click pe secțiunea Touchpad pentru a o extinde, apoi bifează caseta de lângă „Lăsați touchpad-ul activat când un mouse este conectat”.

Trecerea la modul tabletă pe un laptop cu ecran tactil Windows poate dezactiva touchpad-ul. Acest lucru ajută la prevenirea click-urilor nedorite de pe touchpad atunci când utilizeți ecranul tactil.

În Windows 11, modul tabletă este activat automat atunci când pliezi un laptop 2-în-1 în forma de tabletă. De asemenea, va fi activat dacă elimini o tastatură detașabilă.

Windows 10 nu are această funcție automată. În schimb, laptopurile cu ecran tactil pot fi comutate în modul tabletă din panoul „Setări rapide”.  Deschide Centrul de acțiuni făcând click pe pictograma (o căsuță de chat) din bara de activități sau apăsând Windows+A și asigură-te că modul tabletă este dezactivat.

Dacă laptopul este lăsat mereu pornit sau în modul de repaus, repornirea acestuia ar putea rezolva problema. Oprește laptopul și așteaptă 30 de secunde pentru a permite descărcarea oricărei energii reziduale. Pornește laptopul și verifică dacă touchpad-ul funcționează.

Actualizarea regulată a driverelor este, desigur, recomandată pentru ca laptopul să funcționeze bine. Din păcate, deoarece configurațiile PC nu sunt standardizate, este aproape imposibil să se evite unele conflicte între drivere.

În Windows, poți anula actualizările driverelor în Manager dispozitive. Deschide Manager dispozitive și găsește dispozitivul care a avut driverul actualizat. Dă click dreapta și selectează „Proprietăți”. Deschideți fila „Drivere” din panoul de proprietăți și dă încă un click pe butonul „Roll Back Driver”.

Touchpad-ul unui laptop poate fi dezactivat și în setările BIOS. Ocazional, actualizarea BIOS-ului poate determina modificarea setării touchpad-ului.

Pornește laptopul și atinge tasta folosită pentru a porni în BIOS. Tasta pe care trebuie să o apeși variază între producătorii de dispozitive, dar este de obicei F2, F10 sau F12. În setările BIOS „Avansate”, căută „Touchpad” sau „Dispozitiv de indicare intern” și asigură-te că nu a fost dezactivat.

Și dacă nimic din toate astea nu merge, poți merge cu laptopul la un service ori, după caz, să folosești pe el un mouse normal.